joi, 30 decembrie 2010

Ingrijirea dintilor la catei




      Un caine care isi duce viata intr-un mediu absolut natural nu necesita nici o ingrijire a dintilor.Un caine de apartament dupa 6 ani incepe sa isi piarda dintii, ceea ce este evident anormal. Incepand de la doi-trei ani vom combate aparitia tartrului dentar care, la unii catei se depune atat de abundent, incat gingia se retracta, dintii incep sa se miste si apoi cad. Aceste aspecte sunt deosebit de importante in cazul bichonului maltese, deoarece el este predispus la probleme dentare, la paradontoza!
       Carie dentara primara, practic, nu exista la caini. Dar sub tartru se produce o adevarata gangrena a dintelui care reprezinta un focar de infectie si impiedica masticatia.Uneori cainele, din cauza durerii nu mai mananca deloc.
        Pentru a preveni acest fenomen absolut deloc de dorit este ca din primele luni de viata sa-l spalam pe dinti si in special pe molari.Spalarea dintilor se va face cu o periuta normal iar pasta de dinti este fie cea speciala pentru catei fie poate fi inlocuita de bicarbonatul de sodiu. Se poate intampla cazul in care catelul nu suporta periuta de dinti, caz in care puteti apela la o bucata de fasa pe care sa o rulati in jurul degetului. Este foarte important sa ii dati catelului o periuta de dinti cu care sa se joace de mic pentru a se familiariza cu obiectul respectiv, astfel periajul dintilor poate deveni o joaca. Mai exista si kituri pentru igiena orala in care periuta de dinti este special conceputa pentru a putea fi trasa pe degetul nostru, astfel munca noastra poate fi usurata. Am aflat recent ca periajul poate fi inlocuit cu un praf pentru curatarea dintilor, praf care se presara periodic peste mancarea catelusului, este drept ca praful costa 100 ron dar cutiuta te tine un an si am auzit ca ar fi chiar mai eficient decat periuta si pasta de dinti ! (toate aceste informatii le poti afla mai detaliat daca iti intrebi veterinarul).
        O data la 30 de zile este recomandabil sa facem aceasta operatiune iar de indata ce semnalam un depozit de culoare galben inchis este recomandat sa facem o vizita medicului veterinar.
        Dintii catelului nostru pun probleme de curatare abia cand avem de-a face cu dintii definitivi, dintii de lapte nu este necesar sa fie curatati dar, dupa cum am mentionat, daca ne dorim un catel obisnuit cu periuta de dinti, este bine sa incepem din timp, chiar daca la inceput va fi doar o joaca.
         In cazul lui Max nu a fost nevoie sa iau eu initiativa, el a fost cel care mi-a furat periuta de dinti :)) nu stiu exact prin ce metoda si mai mult decat atat, a devenit jucaria lui preferata, asa ca :) el va avea cu siguranta dinti curati .
         Exista in comert produse pentru curatarea dintilor, gen dentastix insa nu stiu cat sunt de bune pentru bichoni, mai ales ca ei au stomacul sensibil...am auzit cazuri in care bichonul a murit dupa ce a ros dentastix iar stapana catelului acuza produsul, cum ca ar fi prea dur pentru stomacul bichonului. Nu stiu cat este de adevarat dar daca tot hotarati sa ii dati, mai bine incercati doar cu bucati mici ca sa vedeti cum reactioneaza catelusul.


Un comentariu:

  1. Dentastix astea sunt niste gunoaie pentru cateii de talie mica, se pot ineca si isi pot imflama stomacul daca le inghit si nu le mesteca !

    RăspundețiȘtergere